Αρχική / Blog / Οδηγός αγοράς μηχανής καφέ

Οδηγός αγοράς μηχανής καφέ

Πίσω στο blog
Guides
18/04/2022
Οδηγός αγοράς μηχανής καφέ

Η τεχνολογία έχει κάνει το «θαύμα» της και έχει δώσει σε όλους το δικαίωμα να απολαμβάνουν έναν καλό καφέ!

 

Σήμερα, οι καφετιέρες έχουν υιοθετήσει «έξυπνες» λειτουργίες… για να κάνουν πολλά περισσότερα για εσένα. Κάθε πρωί, αλέθουν την αγαπημένη σου ποικιλία, για να ετοιμάσουν τον καφέ σου, πριν καλά-καλά ξυπνήσεις. Με τη συνταγή που τους έχεις υποδείξει και με τη σωστή θερμοκρασία και πίεση τον «σερβίρουν» κατευθείαν στο ποτήρι.

Ποια είναι όμως η ιδανική συσκευή για εσένα;

Ο Expert μας ετοίμασε έναν οδηγό με τις βασικές κατηγορίες μηχανών καφέ. Ανακάλυψε σε ποιόν «τύπο» ανήκεις και βρες την κατάλληλη συσκευή!

Αυτόματη μηχανή espresso

Είναι η νέα γενιά στις μηχανές  καφέ… Διότι, «κρύβουν» μέσα τους έναν παντοδύναμο μικρό εγκέφαλο και λειτουργούν με προηγμένες τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την όλη εμπειρία.

Εδώ, όλα γίνονται αυτοματοποιημένα: η πίεση, η θερμοκρασία, η ποσότητα της εκχύλισης. Στην περίπτωση κιόλας που έχει ενσωματωμένο μύλο… γίνεται αυτόματα ακόμα ΚΑΙ το άλεσμα του καφέ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλώς να πατήσεις ένα κουμπί. Όσο για το καθάρισμα; Το αναλαμβάνουν ΚΑΙ αυτό!

Ακόμα, διαθέτουν πολλές έτοιμες συνταγές σε καφέ και ροφήματα, για να διαλέγεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο «mood» της ημέρας. Και το καλύτερο; Οι περισσότερες συνδέονται με το smartphone σου, ώστε να έχεις έτοιμο τον καφέ σου, χωρίς καν να σηκωθείς από τον καναπέ!

Χειροκίνητη μηχανή espresso

χειροκίνητη μηχανή καφέΠρόκειται για τον τύπο μηχανης που συναντάς συχνότερα. H καφετιέρα χρησιμοποιεί ηλεκτρική αντλία νερού με αποτέλεσμα η πίεση να είναι προκαθορισμένη. Το ίδιο και η θερμοκρασία. Όσον αφορά, την έναρξη και τη λήξη της εκχύλισης, συνήθως καθορίζεται από εσένα! O χειρισμός της απαιτεί δεξιοτεχνία barista & πειραματισμό. Η αλήθεια είναι, ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε στάδιο της παρασκευής του espresso και με μία μικρή εξοικείωση θα γίνεις… pro! Και για εσένα που αναζητάς ταχύτητα και απαράμιλλη γεύση στον καφέ σου, να ξέρεις ότι οι περισσότερες, σύγχρονες συσκευές είναι συμβατές με έτοιμες μερίδες ESE (Easy Serving Espresso) για τέλειο καφέ… κάθε φορά!

Μηχανή με κάψουλες

Εδώ έχουμε τον πιο γρήγορο τύπο μηχανής καφέ . Λειτουργεί με κάψουλες, οι οποίες περιέχουν την απαιτούμενη δοσολογία καφέ. Ουσιαστικά, τοποθετώντας την κάψουλα μέσα στην ειδική υποδοχή και βάζοντας την ανάλογη ποσότητα νερού… έχεις μέσα σε λίγα δεύτερα έτοιμο τον αγαπημένο σου καφέ. Ο χρόνος εκχύλισης συνήθως ορίζεται αυτόματα, ωστόσο στην αγορά θα βρεις και μηχανές στις οποίες ο χρόνος ρυθμίζεται και χειροκίνητα. Τα χαρμάνια και τα αρώματα καφέ που μπορείς να διαλέξεις… είναι άπειρα! Φτάνει να θες να τα ανακαλύψεις!

Μηχανή ροφημάτων με κάψουλες

Μηχανή ροφημάτων καφέ με κάψουλεςΕίναι ο τύπος μηχανής για  όλη την οικογένεια. Και αυτό διότι, φτιάχνει ζεστό καφέ για τον μπαμπά, παγωμένο καφέ για τη μαμά, τσάι για τη γιαγιά και σοκολάτα για τα παιδιά! Το μόνο που χρειάζεται, είναι να βάλεις στην υποδοχή την αντίστοιχη κάψουλα. Μέσα σε λίγα δεύτερα, θα έχεις το ρόφημά σου στο ποτήρι. Η γεύση και η ποιότητα θα είναι ίδια, κάθε φορά. Είναι όμορφες συσκευές με κομψό design, που δε χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό.

Καφετιέρα φίλτρου

Καφετιέρα καφέ Φίλτρου Ένας τύπος μηχανης… σταγόνα, σταγόνα. Ο καφές φίλτρου είναι γνωστός και ως γαλλικός καφές και ως brew. Ο τρόπος χρήσης είναι πολύ απλός. Ανάλογα με το πόσες κούπες καφέ θες να ετοιμάσεις, γεμίζεις το δοχείο με νερό. Και στη συνέχεια προσθέτεις μέσα στο φίλτρο την κατάλληλη ποσότητα καφέ. Και…voila! Η εκχύλιση του καφέ αρχίζει. Προτίμησε μία καφετιέρα φίλτρου που να έχει μεγάλη κανάτα-θερμός. Έτσι θα μπορείς να φτιάχνεις αρκετό καφέ, που θα παραμένει ζεστός για ώρα.

Συσκευή για ελληνικό καφέ

Ηλεκτρικό μπρίκι για ελληνικό καφέΟ «μερακλήδικος» τύπος μηχανης . Πρόσθεσε τη σωστή δοσολογία νερού/καφέ στο ηλεκτρικό μπρίκι και τα υπόλοιπα… άστ’ τα πάνω του. Το νερό ανεβάζει σίγα-σιγά τη θερμοκρασία, για να βγει ο καφές με το «σωστό» καϊμάκι. Πάνω-κάτω τα χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών είναι παρόμοια: Ανοξείδωτη βάση, cool touch επιφάνεια, προστασία από υπερθέρμανση, ταχύτητα κλπ.. Αυτό που κυρίως διαφέρει είναι η χωρητικότητα (ml) του μπρικιού.

φραπεδιέρα για καφέΦραπεδιέρα

Πρόκειται για τον «παραδοσιακό» τύπο μηχανης . Ουσιαστικά, αποτελείται από έναν αναδευτήρα, που κινείται με ταχύτητα, για να «αφρατέψει» τον καφέ. Μπορείς να επιλέξεις σταθερή φραπεδιέρα ή χειρός, με μία ή και περισσότερες ταχύτητες. Αν και το όνομά της το έχει πάρει από τον φραπέ… η συσκευή αυτή θα σε βοηθήσει να φτιάξεις Freddo Espresso/Freddo Cappuccino και άλλα παγωμένα ροφήματα. Άσε λοιπόν το παραδοσιακό shaker στο ντουλάπι και φτιάξε τέλειο, «ελληνικό» φραπέ γρήγορα, εύκολα και χωρίς πολλά-πολλά!

Μυστικά του καφέ9 pro tips για τον τέλειο καφέ

#1. Καταλαβαίνεις ότι η εκροή espresso είναι η σωστή, όταν πάνω από τον espresso σου, υπάρχει ένα χρυσό στρώμα αφρού. Στην περίπτωση που ο αφρός είναι λίγος, σημαίνει ότι το άλεσμα καφέ κράτησε παραπάνω από τα συνιστάμενα 4-9 δευτερόλεπτα.

#2. Ο μονός espresso περιέχει 25-30ml και ετοιμάζεται σε 25-30’’. Ο διπλός espresso περιέχει 60ml και ετοιμάζεται σε 25’’. Αν παρατηρήσεις πως η εκροή καθυστερεί, τότε καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ένα πιο χοντρό άλεσμα καφέ.

#3. Ο τέλειος καφές είναι απόρροια πολλών πραγμάτων. Χρειάζεσαι καλή ποσότητα νερού, φρεσκο-καβουρδισμένο καφέ, καθαρό και ρυθμισμένο μύλο άλεσης.

#4. Στον espresso η θερμοκρασία νερού πρέπει να είναι 90-95οC, η πίεση της αντλίας νερού στα 15-20bar, ο αλεσμένος καφές 6-8gr και η εκχύλιση στα 25-30ml. Προσοχή! Κάθε λεπτομέρεια μετράει.

#5. Όταν φτιάχνουμε espresso η εκχύλιση είναι σημαντικό να γίνεται σε ζεστό φλιτζάνι, για να διατηρηθεί ο καφές για περισσότερη ώρα στη σωστή θερμοκρασία. Στην αγορά μπορείς να βρεις πολλές μηχανές espresso με θερμαινόμενη βάση που προθερμαίνει τα φλυτζάνια.

#6. Για να διασφαλίσεις ότι ο καφές σου θα εξακολουθήσει να είναι γευστικός… πρέπει να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να καθαρίζεις την καφετιέρα σου μετά από κάθε χρήση. Το ίδιο και τα εξαρτήματα της συσκευής.

#7. Αν ο καφές σου είναι ο cappuccino ή o latte τότε πρέπει να ξέρεις το εξής: Οι περισσότερες μηχανές espresso (χειροκίνητες, ημιαυτόματες, αυτόματες) διαθέτουν ενσωματωμένο ακροφύσιο (για αφρόγαλα ή και ζεστή σοκολάτα) ή αφρογαλιέρα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχει, μπορείς να αναζητήσεις στην αγορά συσκευες ειδικες στο αφρόγαλα.

#8. Το νερό έχει το ρόλο του. Και αυτό διότι, το νερό της βρύσης έχει αρκετό χλώριο. Οπότε για έναν καλό, γευστικό καφέ, προτίμησε να χρησιμοποιείς καλύτερα εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

#9. Για να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ στην… παγωμένη εκδοχή του, να φυλάς παγάκια στην κατάψυξη.

 Ειδικά Χαρακτηριστικά:

ισχύς μηχανής καφέΙσχύς: Είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να κοιτάμε όταν αγοράζουμε μία συσκευή. Αυτό συμβαίνει γιατί, όσο μεγαλύτερη ισχύ διαθέτει μια μηχανή, τόσο μικρότερος θα είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να φτιάξουμε τον καφέ.

πιέση bar μηχανής καφέΠίεση αντλίας: Στις μηχανές espresso σημαντικό κριτήριο αγοράς είναι η πίεση ή αλλιώς bar. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στην πίεση του νερού κατά την παρασκευή του καφέ. Οι περισσότερες μηχανές διαθέτουν 15 bars και φτάνουν μέχρι και τα 20 bars.

Wi-fi μηχανής καφέΑσύρματη συνδεσιμότητα: Αν θες να κάνεις την καθημερινότητά σου «έξυπνη» μπορείς να αναζητήσεις συσκευές που διαθέτουν ενσωματωμένο Wi-fi ή Bluetooth. Έτσι, θα μπορείς να δίνεις «εντολή» για να φτιάξεις καφέ… από το κρεβάτι! Με ένα “tap” στην οθόνη του smartphone ή του tablet σου.

Οθόνη μηχανής καφέΕνδείξεις ειδοποιήσεων: Αν η συσκευή σου έχει οθόνη ή φωτεινές ενδείξεις, τότε τα πράγματα…γίνονται ξεκάθαρα! Αυτό συμβαίνει γιατί θα έχεις γνώση για όλες τις σημαντικές πληροφορίες, όπως είναι π.χ. η ποσότητα νερού στο δοχείο.

Thermoblock μηχανής καφέΣύστημα Thermoblock: Το σύστημα Thermoblock παίρνει το νερό από το δοχείο νερού της μηχανής και το ζεσταίνει «εν κινήσει». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το νερό να θερμαίνεται γρήγορα και η εκχύλιση να ξεκινάει αμέσως.

μηχανή καφέΔοχείο Απόσταξης: Είναι ο δίσκος που σταθεροποιείς το φλιτζάνι, προκειμένου να στάξει ο καφές. Στην περίπτωση λοιπόν που το φλιτζάνι υπερχειλίσει, ο καφές θα συγκεντρωθεί στο δοχείο αυτό και ο πάγκος την κουζίνας σου θα παραμείνει πεντακάθαρος! Τις περισσότερες φορές κι όλας,  το δοχείο είναι αποσπώμενο, κάτι που βοηθάει στο καθάρισμα.

μηχανή καφέΑυτόματη Απενεργοποίηση: Μόλις η καφετιέρα ολοκληρώσει την παρασκευή του καφέ, απενεργοποιείται αυτόματα. Κυρίως πρόκειται για ένα βιώσιμο χαρακτηριστικό, που εξοικονομεί ενέργεια. Άσε που δε θα αμφιβάλλεις ποτέ για το εάν έκλεισες ή όχι τη συσκευή.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας