Αρχική / Blog / Οδηγός για επιλογή σωστής βασης τηλεόρασης

Οδηγός για επιλογή σωστής βασης τηλεόρασης

Πίσω στο blog
Guides
18/04/2022
Οδηγός για επιλογή σωστής βασης τηλεόρασης

Οι παλαιότερες τηλεοράσεις ήταν κυριολεκτικά… έπιπλα: ογκώδεις, με μεγάλο πάχος και βάρος, σχεδόν ασήκωτες. Σήμερα, οι τηλεοράσεις έχουν τόση τεχνολογία που αποτελούν μικρά τεχνολογικά θαύματα. Επιπλέον είναι τόσο λεπτές και ελαφριές που μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο σαν πίνακες.

Αντί να λειτουργούν επεμβατικά επίσης στην αισθητική ενός χώρου, οι σημερινές τηλεοράσεις στέκουν ουδέτερες -αν και όχι αδιάφορες- και μπορούν να συμπληρώσουν την αισθητική ενός χώρου ή σε ορισμένες περιπτώσεις και να την αναβαθμίσουν.

Σε αυτή τη περίπτωση δεν απαιτείται κάποιο έπιπλο για να τοποθετήσεις την τηλεόραση σου, αλλά η κατάλληλη βάση. Και αν επιλέξεις τη σωστή βάση, δεν θα αναβαθμίσεις μόνο την αισθητική του χώρου σου αλλά θα βελτιώσεις και την εμπειρία θέασης καθώς θα αποκτήσει «κινηματογραφική αίσθηση». Επιπλέον, θα εξοικονομήσεις χώρο!

Πως όμως επιλέγεις τη σωστή βάση;

Αν και μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία από βάσεις, όπως επιδαπέδιες και επιτοίχιες και από εκεί σταθερές, ρυθμιζόμενες ή με βραχίονα, δεν είναι απλό να καταλήξεις στην καταλληλότερη βάση για την τηλεόραση σου. Η σωστή επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τον χώρο, τον φωτισμό, την απόσταση θέασης, το βάρος και τις διαστάσεις της τηλεόρασης. Και κυρίως είναι απαραίτητο να μάθεις για το «πρότυπο VESA».

Το πρότυπο VESA

Οι περισσότερες τηλεοράσεις και βάσεις τηλεοράσεων ακολουθούν το πρότυπο που έχει ορίσει η VESA ή αλλιώς η Video Electronics Standards Association. Μην φανταστείς τίποτα… διαστημικό. Μιλάμε για… τέσσερις οπές για βίδες. Η απόσταση ωστόσο μεταξύ τους είναι συγκεκριμένη (για λόγους τυποποίησης, συμβατότητας και ευελιξίας).

Τα περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων, έχουν στην πίσω πλευρά τους τέσσερις οπές, σαν αυτές που φαίνονται στα παρακάτω σχήματα:

Η απόσταση μεταξύ των οπών -κάθετα και οριζόντια, μετρημένη σε χιλιοστά- καθορίζει ουσιαστικά και το πρότυπο VESA, όπως VESA 75, VESA 100, VESA 100/200 (σε αυτή τη περίπτωση δίνονται και οι δύο διαστάσεις) ή VESA 200 κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαστάσεις για το πρότυπο VESA είναι οι: VESA 50, VESA 75, VESA 100, VESA 200, VESA 100/200, VESA 300, VESA 200/300, VESA 400, VESA 200/400, VESA 300/400, VESA 600/400 και VESA 800/600.

Όπως θα αντιλήφθηκες, όσο μεγαλύτερη είναι απόσταση μεταξύ των οπών τόσο μεγαλύτερο είναι, με απλά λόγια, το μέγιστο φορτίο που μπορεί να αντέξει (και επομένως τόσο μεγαλύτερη τηλεόραση).

Στο πίσω μέρος της τηλεόρασης (και στο εγχειρίδιο χρήσης ή στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή) συνήθως αναγράφεται και το πρότυπο που υποστηρίζει. Στην αντίθετη περίπτωση, αρκεί να μετρήσεις την απόσταση μεταξύ των οπών, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια, και αν για παράδειγμα αυτή η απόσταση είναι και στις δύο περιπτώσεις 10 εκατοστά (100 χιλιοστά), τότε χρειάζεται να αναζητήσεις μία βάση με διάτρηση VESA 100 ή VESA 100 x 100.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως αν μία τηλεόραση 55 ιντσών είναι συμβατή με VESA 100 δεν σημαίνει ότι και ένα άλλο μοντέλο όμοιας διαγωνίου είναι συμβατό με το ίδιο πρότυπο. Επομένως αν αλλάξεις τηλεόραση, υπάρχει μία μικρή περίπτωση να χρειαστεί να αλλάξεις και βάση. Αυτό όμως είναι αρκετά σπάνιο, καθώς οι περισσότερες σημερινές βάσεις είναι «universal», δηλαδή είναι συμβατές με αρκετά μοτίβα (π.χ. με 100 x 100 και 100 x 200 και 200 x 400).

Βάρος και διαστάσεις

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις για να επιλέξεις την κατάλληλη βάση είναι το βάρος και οι διαστάσεις της τηλεόρασης. Οι διαστάσεις και το βάρος θα σε οδηγήσουν στο να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο βάσης, τουλάχιστον ως προς το υλικό κατασκευής της.

Υλικά κατασκευής

Οι περισσότερες βάσεις είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που διαθέτουν ενισχύσεις από χάλυβα (ατσάλι) ή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι για να μην λυγίζουν από το μεγάλο βάρος και να μην γέρνει μετά από ορισμένο διάστημα η τηλεόραση σου.

Σταθερά… θεμέλια

Υπάρχουν σταθερές βάσεις και ρυθμιζόμενες. Στην πρώτη περίπτωση, διακρίνονται σε επιδαπέδιες και επιτοίχιες. Οι επιδαπέδιες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο και όπως για παράδειγμα σε αυτή τη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα κομψές και με πολλές δυνατότητες (π.χ. αυξομείωση ύψους, πιαστράκια για καλώδια κ.ά). Από την άλλη, καταλαμβάνουν όπως είναι φυσικό, περισσότερο χώρο.

Οι σταθερές, επιτοίχιες βάσεις (όπως αυτή) «φέρνουν» την τηλεόραση στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο (… αλφάδι που λέμε), χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης στον κατακόρυφο άξονα.

Σε αυτή τη περίπτωση, η τηλεόραση είναι καλύτερο να τοποθετηθεί σε απόσταση έως και 2 μέτρων (αν π.χ. η διαγώνιος της είναι 42-60 ιντσών) και στο ύψος των ματιών όπως κάθεσαι -π.χ. στον καναπέ σου- ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντανακλάσεις από κάποιο παράθυρο ή από τον φωτισμό στον χώρο και να μην κουράζεται ο αυχένας σου. Βεβαίως ρόλο σε αυτό παίζει και η προσωπική προτίμηση. Να ξέρεις επίσης ότι γενικότερα, οι σταθερές, επιτοίχιες βάσεις είναι οικονομικότερες από τις ρυθμιζόμενες.

Αν είναι απαραίτητο ή προτιμάς η τηλεόραση να τοποθετηθεί σε υψηλότερο σημείο, ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να σκεφτείς την αγορά μίας βάσης που επιτρέπει την ρύθμιση της κλίσης της τηλεόρασης, τουλάχιστον ως προς τον κατακόρυφο άξονα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά να είσαι καλυμμένος.

Θέλεις κίνηση;

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις -π.χ. απόσταση θέασης, ύψος σημείου τοποθέτησης- ενδέχεται να χρειαστεί να αποκτήσεις ρυθμιζόμενη βάση στήριξης (π.χ. που να επιτρέπει την κλίση της τηλεόρασης ή που να διαθέτει βραχίονα) και όχι σταθερή. Στην αγορά υπάρχουν πολλές ρυθμιζόμενες βάσεις.

Με μία ρυθμιζόμενη βάση εξασφαλίζεις ότι η τηλεόραση σου θα έχει πάντα την ιδανική γωνία/ κλίση θέασης, ανεξάρτητα από τον φως, φυσικό ή τεχνητό. Επίσης μία ρυθμιζόμενη βάση -ειδικά διπλού βραχίονα- προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές τοποθέτησης (π.χ. μπορείς να επεκτείνεις τον βραχίονα και από το καθιστικό να μπορείς να παρακολουθείς τηλεόραση από τον πάγκο της κουζίνας κ.ά.).

Κάποιες προσφέρουν δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της τηλεόρασης κατακόρυφα (για να μην προκαλούνται αντανακλάσεις για παράδειγμα από τον φωτισμό) ενώ άλλες είναι περιστρεφόμενες καθώς διαθέτουν βραχίονα (ή είναι διπλού βραχίονα).

 

Στην τελευταία περίπτωση εξασφαλίζεται κατά μεγάλο ποσοστό η ιδανική γωνία θέασης, καθώς προσφέρουν τόσο δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της τηλεόρασης κατακόρυφα όσο και στον οριζόντιο άξονα ενώ πολλές φορές επιτρέπουν και την περιστροφή της.

Στο ταβάνι;

Συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους χρησιμοποιούνται και βάσεις τηλεοράσεων που προσαρμόζονται στο ταβάνι. Συνήθως, οι βάσεις του τύπου επιτρέπουν την ρύθμιση της κλίσης της τηλεόρασης ενώ επιτρέπουν και την περιστροφή της. Έτσι, επιτρέπουν «πλήρη ελευθερία» κινήσεων, κάτι που πολλές φορές είναι απαραίτητο σε επαγγελματικούς χώρους καθώς και άνετη εμπειρία θέασης.

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση μίας βάσης στο τοίχο είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεσαι βίδες (έναν χάρακα ή ένα μέτρο ενδεχομένως), ούπα και ένα τρυπάνι.

Βεβαίως, αν πιστεύεις ότι δεν το έχεις με τέτοιες εργασίες -κάτι που ενδεχομένως θα σε γλυτώσει και από το να απολογηθείς στο άλλο σου… μισό αν καταστρέψεις τη μπογιά ή τον σοβά- καλύτερα να φωνάξεις έναν τεχνικό ή ειδικό εγκαταστάτη να σε βοηθήσει.  Αν αποφασίσει να αναλάβεις την εργασία μόνος σου, είναι απολύτως απαραίτητο να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κατασκευαστή για το είδος των εργαλείων, του μεγέθους των βιδών ή των ούπα κ.ά.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας