Home / Blog / Τι είναι η QLED?

Τι είναι η QLED?

Back to blog
07/01/2022
Τι είναι η QLED?

Τι είναι μια QLED και ένα Quantum dot ?

Μια QLED είναι μια τηλεόραση βασισμένη στην τεχνολογία Quantum dot και αυτό το υλικό είναι που κάνει τις QLED διαφορετικές από τις συμβατικές.

Τι είναι το Quantum dot;

A closeup of Quantum dots with their sizes shown on each color scale as 1.0nm for blue, 1.5nm for green, 2.0nm for yellow, 2.5nm for orange, and 3.0nm for red.

Οι κουκκίδες της τεχνολογίας Quantum είναι εξαιρετικά λεπτά υλικά ημιαγωγών μεγέθους νανοκλίμακας. Αυτές οι κουκκίδες παράγουν διαφορετικά χρώματα φωτός ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων - όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τόσο πιο κόκκινο το χρώμα και όσο μικρότερο είναι το μέγεθος τόσο πιο μπλε το χρώμα. Είναι σε θέση να εκπέμπουν ακριβές έγχρωμο φως, επειδή τα μεγέθη σωματιδίων ρυθμίζονται σε ταχύτητες κβαντικού επιπέδου, με αποτέλεσμα ακριβείς και αποδοτικές εκπομπές φωτός. Η μεγαλύτερη απόδοση στην φωτεινότητα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη συνολική ποιότητα εικόνας.

 

Τι το ιδιαίτερο
έχουν οι QLED?

Οι τηλεοράσεις QLED επωφελούνται από τα πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι κβαντικές κουκκίδες, όπως η «υψηλή φωτεινότητα». Η φωτεινότητα αναφέρεται στον βαθμό φωτεινότητας μιας οθόνης και αυτή η φωτεινότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει άλλα στοιχεία της ποιότητας της εικόνας. Πρώτον, η αναλογία αντίθεσης βελτιώνεται φυσικά όταν η φωτεινότητα είναι υψηλότερη. Όταν η φωτεινή και σκοτεινή αναπαραγωγή βίντεο και εικόνων μπορεί να εκφραστεί ευρέως, είναι γνωστή ως HDR (high dynamic range). Αυτό το HDR, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της ποιότητας της εικόνας, βελτιώνεται περαιτέρω παρέχοντας ευκρινείς και πλούσιες εικόνες.

Τώρα, ας δούμε πώς όλα αυτά επηρεάζουν το χρώμα.

Η επίδραση της φωτεινότητας στη συνολική ποιότητα χρώματος είναι απλή. Για παράδειγμα, στο φάσμα των κόκκινων χρωμάτων υπάρχει μια σειρά από ανοιχτά και σκούρα κόκκινα, αλλά οι QLED εκφράζουν καλύτερα αυτή την ποικιλία χρωμάτων. Αυτή η μοναδική τεχνολογία QLED, μαζί με άλλες τεχνολογίες εφαρμογής μαύρου, όπως το Direct Full Array, προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ποιότητα εικόνας και μια πιο ρεαλιστική εμπειρία προβολής σε σύγκριση με τις τηλεοράσεις που δεν είναι QLED.

Be the first to know about our offers

Subscribe to the newsletter to be the first to receive our news and offers