Home / Blog / Οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

Οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

Back to blog
Guides
18/04/2022
Οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

Καθημερινά μαγειρεύουμε, κάνουμε ντους, στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι… κάνουμε δηλαδή διαδικασίες που καλύπτουν τις ανάγκες μας και είναι μέρος της ρουτίνας μας. Έχεις σκεφτεί όμως ότι όλες αυτές οι συνήθειες αυξάνουν το ποσοστό υγρασίας στο χώρο σου;

Η υγρασία είναι απαραίτητη ως έναν βαθμό για την υγεία μας, συνήθως όμως εντός του σπιτιού υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πράγματι μας ωφελεί. Στην περίπτωση λοιπόν, που η ατμόσφαιρα ενός χώρου έχει περιττή υγρασία, τότε το κρύο που αισθανόμαστε είναι εντονότερο και διαπεραστικό, ενώ παράλληλα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε τοίχους και ξύλινα έπιπλα.

Πώς μπορείς όμως να κρατήσεις ισορροπημένη την υγρασία ενός εσωτερικού χώρου; Η απάντηση είναι απλή: Αφυγραντήρας! Ναι, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση κιόλας που η συσκευή διαθέτει και άλλες επιπλέον τεχνολογίες και φίλτρα, τότε τα οφέλη που αποκομίζεις είναι ακόμα περισσότερα.

οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

TIP!

Έχε κατά νου ότι η μέση τιμή της υγρασίας εντός σπιτιού πρέπει να είναι 45% – 60%. Σε αυτό το επίπεδο θα έχεις δημιουργήσει ένα άνετο, ευχάριστο περιβάλλον, ενώ παράλληλα η θέρμανση θα αποδίδει τα μέγιστα.

 

Σημαντικότερα οφέλη:

Ποιοτικότερη ατμόσφαιρα Η υγρή ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργήσει πόνο στα κόκκαλα, πονοκέφαλο, ξερόβηχα, αλλεργίες κ.ο.κ.
Με τη χρήση του αφυγραντήρα απομακρύνεις την περιττή υγρασία από το σπίτι και διατηρείς ένα πιο υγιές περιβάλλον.

 

Περισσότερη ζεστασιά Ο αφυγραντήρας αυξάνει τη θερμοκρασία κατά 2-3°C, ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη αίσθηση της θερμοκρασίας.
Επομένως, με τον αφυγραντήρα ακόμα και τις κρύες ημέρες, ενδέχεται να χρειάζεσαι ελάχιστη θέρμανση!

Επωφελήσου από τη λειτουργία του αφυγραντήρα… Κάθε εποχή!

αφυγραντήρας το καλοκαίρι Καλοκαίρι Απομακρύνεται η υγρασία, που πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί  μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

 

αφυγραντήρας το φθινόπωρο ΦθινόπωροΚαταπολεμά την υγρασία με αποτέλεσμα να έχεις πιο ζεστό σπίτι, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω θέρμανσης.
αφυγραντήρας το χειμώνα Χειμώνας Με τον αφυγραντήρα η θερμοκρασία δωματίου αυξάνεται. Έτσι, η ανάγκη θέρμανσης ελαχιστοποιείται.

 

αφυγραντήρας την άνοιξη ΆνοιξηΣυλλέγει την περιττή υγρασία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περίοδος που χρειάζεσαι θέρμανση. Το σημαντικότερο… απαλλάσσεσαι και από τις αλλεργίες!

Α. Τύποι αφυγραντήρα

Αφυγραντήρας με συμπιεστή

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι ο «παραδοσιακός» τύπος συσκευής και αυτός που συναντάς συχνότερα στην αγορά, ενώ η λειτουργία του θυμίζει λίγο-πολύ το κλιματιστικό.

Η διαδικασία εξαγωγής στεγνού αέρα στο δωμάτιο είναι η εξής:
  1. Ο υγρός αέρας του δωματίου εισέρχεται στον αφυγραντήρα.
  2. Ο αέρας περνά από κρύα πηνία, τα οποία ψύχουν και συμπυκνώνουν το νερό.
  3. Το νερό συλλέγεται στο ειδικό δοχείο.
  4. Ο στεγνός αέρας πια, αφού επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου, εξάγεται από τον αφυγραντήρα.

Ο αφυγραντήρας που λειτουργεί με συμπιεστή εξασφαλίζει άμεσα αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται να λάβεις υπόψη για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι η θερμοκρασία του χώρου, η οποία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 14°C.

Αφυγραντήρας με Ζεόλιθο

Αυτός ο τύπος αφυγραντήρα χρησιμοποιεί αντί για συμπιεστή ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό, το ζεόλιθο. Η διαδικασία επεξεργασίας του υγρού αέρα στη συσκευή ακολουθεί την εξής διαδικασία:

  1. Ο αφυγραντήρας συλλέγει τον υγρό αέρα του δωματίου.
  2. Ο αέρας επεξεργάζεται σε έναν ειδικό δίσκο, ο οποίος περιέχει ζεόλιθο.
  3. Ο δίσκος αυτός θερμαίνεται μέσω μίας εσωτερικής αντίστασης, ώστε να αποβάλλει το νερό του αέρα που έχει συγκρατήσει.
  4. Το νερό συλλέγεται στο ειδικό δοχείο, ενώ ο στεγνός πλέον αέρας εξάγεται στο δωμάτιο.

 

Η απόδοση του αφυγραντήρα με ζεόλιθο παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος «τύπος» αφυγραντήρα είναι η τέλεια επιλογή εάν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις σε ένα χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C. Βέβαια και σε ένα «μέσο» σπίτι πάλι αποδίδει εξαιρετικά.
Όσο λειτουργεί ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο, «φυσάει» ξηρό και ζεστό αέρα με αποτέλεσμα να βοηθάει έμμεσα και στη θέρμανση. Ενώ, προσφέρει και πιο υγιεινή ατμόσφαιρα λόγω του ότι ο ζεόλιθος είναι φυσικό υλικό και όχι τεχνητό.

Ενδεικτική χρήση:

Β. Δυνατότητα Αφύγρανσης

Το σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να λάβεις υπόψη στην αγορά αφυγραντήρα είναι η δυνατότητα αφύγρανσης, η οποία αναφέρεται στην ποσότητα της υγρασίας (μετρημένη σε lt), που μπορεί να αφαιρέσει η συσκευή μέσα σε 24 ώρες.

Φτάνει να σκεφτείς το μέγεθος του σπιτιού, για να δεις ποια είναι η δυνατότητα ημερήσιας αφύγρανσης που χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς ότι με τη λειτουργία του πρέπει να καλύπτει 5 φορές τον αέρα του χώρου μέσα σε 10 ώρες.

Να θυμάσαι ότι ο παράγοντας υγρασία είναι καθοριστικός στην τελική επιλογή. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερη υγρασία συγκεντρώνεται σε έναν χώρο, τόσο πιο εντατική απαιτείται να είναι η αφύγρανση.

Οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

TIP!

Καλό είναι να επιλέξεις αφυγραντήρα με μεγαλύτερη δυνατότητα αφύγρανσης από αυτή που αντιστοιχεί στο χώρο σου εάν:

 

Σχεδιάσαμε αποκλειστικά για εσένα ένα πινακάκι* με την προτεινόμενη ημερήσια αφύγρανση ανά τετραγωνικό μέτρο (m2), προκειμένου να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστότερη επιλογή!

Αφυγρανση αφυγραντηρα

*Ο πίνακας είναι ενδεικτικός και διαφέρει ανάλογα τα επίπεδα υγρασίας, υψόμετρο κλπ.

Έχε κατά νου ότι…

Όλοι οι 12lt αφυγραντήρες καλύπτουν έως 60 m² (αυτό είναι το μέγιστο σε
χαμηλά επίπεδα υγρασίας) και περίπου 100 κυβικά μέτρα ( m3 ) του χώρου.
Αν όμως τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που μένεις, είναι κοντά στο
50%-60%, τότε ο 12lt αφυγραντήρας είναι ιδανικός για χώρους έως 40 τμ.

Για να υπολογίσεις τα κυβικά μέτρα του χώρου, πολλαπλασιάζεις τα
τετραγωνικάμέτρα επί το ύψος του διαμερίσματος. Π.χ. Ένα σπίτι 85 m²
με ύψος 3m έχει όγκο 255m³ (85 m² x 3 m ύψος= 255 m³).

Γ. Χωρητικότητα Δοχείου

χωρητικότητα αφυγραντήραΗ χωρητικότητα δοχείου μετριέται σε λίτρα (lt) και αναφέρεται στην ποσότητα νερού, που μπορεί να συλλέξει ο αφυγραντήρας. Το νερό προκύπτει από τον διαχωρισμό του αέρα και της υγρασίας και συγκεντρώνεται στο ειδικό αποσπώμενο δοχείο. Όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο, τόσο λιγότερες φορές θα χρειαστεί άδειασμα. Κατά βάση, ένα δοχείο νερού με χωρητικότητα 3,5 λίτρα σε καλύπτει για όλη την ημέρα. Στην περίπτωση όμως, που το δοχείο της συσκευής είναι μικρότερο, πιθανότατα θα χρειαστεί άδειασμα -τουλάχιστον μία φορά- μέσα στο 24ωρο.

Δ. Σύγχρονες Τεχνολογίες

Ιονιστήςιονιστής σε αφυγραντήρα

Με την τεχνολογία του ιονιστή, ο αέρας στο σπίτι απαλλάσσεται από κάθε είδους βλαβερό σωματίδιο ή αλλεργιογόνο. Η ποιότητα του αέρα αναβαθμίζεται, με αποτέλεσμα να νιώθεις ανακούφιση σε περίπτωση που ταλαιπωρείσαι από κάποια αλλεργία ή αναπνευστική πάθηση.

 

Εξ’ αποστάσεως ρυθμίσεις

Wi-Fi σε αφυγραντήρα

Ο αφυγραντήρας συνδέεται μέσω Wi-Fi με οποιαδήποτε φορητή συσκευή. Έτσι, σε μια ξαφνική κακοκαιρία, για να κρατήσεις την υγρασία μακριά, ενεργοποίησέ τον – από όπου και αν βρίσκεσαι!

 

Στέγνωμα ρούχων

Αφυγραντήρας Στέγνωμα ρούχων

Με αυτήν την τεχνολογία η μπουγάδα στεγνώνει εντός σπιτιού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις τα ρούχα κοντά στον αφυγραντήρα. Από εκεί και στο εξής, η υγρασία από τα υφάσματα, αλλά και από το σπίτι… θα εξαφανιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Αυτόματη απενεργοποίηση

Αυτόματη απενεργοποίηση αφυγραντήρα

Όταν το δοχείο νερού είναι πλήρες, ο αφυγραντήρας απενεργοποιείται αυτόματα και με φωτεινή ή ηχητική ένδειξη σε ενημερώνει, για να το αδειάσεις.

 

Χρονοδιακόπτης

Χρονοδιακόπτης σε αφυγραντήρα

Ο χρονοδιακόπτης σε έναν αφυγραντήρα επιτρέπει την ρύθμιση της λειτουργίας του. Βάσει των αναγκών και του προγράμματός σου, επίλεξε την ακριβή ώρα που θα ενεργοποιηθεί ή θα σταματήσει η συσκευή.

 

Ε. Άλλα Χαρακτηριστικά

ρόδες σε αφυγραντήραΦορητότητα

Για να «μαζέψεις» την υγρασία από όλο το σπίτι, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να μετακινήσεις τη συσκευή. Στην περίπτωση λοιπόν, που διαθέτει ειδική λαβή ή ροδάκια στη βάση, τότε η μεταφορά του θα γίνεται πολύ πιο εύκολα.

 

Καθαριστής Αέρα και αφυγραντήραςΚαθάρισμα του αέρα

Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA αιχμαλωτίζουν μικροοργανισμούς, ακάρεα και μούχλα. Το φίλτρο αέρα παγιδεύει τη σκόνη και η εκπομπή ακτινοβολίας UV-C εξουδετερώνει τα βακτήρια. Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω φίλτρα διότι αναβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα.

 

ΣΤ. Επίπεδο Θορύβου

Μία συσκευή θεωρείται αθόρυβη, όταν η στάθμη θορύβου είναι γύρω στα 50dB. Οι περισσότεροι αφυγραντήρες βέβαια, είναι κατασκευασμένοι να λειτουργούν με επίπεδα θορύβου κάτω των 50dB, γεγονός που τους καθιστά σχεδόν αθόρυβους. Ο αφυγραντήρας είναι μία συσκευή, που πρόκειται να λειτουργεί πολλές ώρες στο σπίτι, οπότε καλό είναι να εστιάσεις στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Είναι σημαντικό να βρεις μία συσκευή, που να μην την ακούς καθόλου, ή τουλάχιστον, η ποιότητα του παραγόμενου ήχου να μη σε ενοχλεί.

Για να γίνει αντιληπτή η ένταση του θορύβου… δες το παρακάτω πινακάκι, το οποίο ταξινομεί ήχους, που ακούς καθημερινά, βάσει των dB που παράγουν. Λάβε το υπόψη σου για την αγορά -όχι μόνο- του αφυγραντήρα, αλλά και για κάθε άλλη οικιακή συσκευή!

Επίπεδο θορύβου dB αφυγραντήρα

 

Η. Τοποθέτηση

Be the first to know about our offers

Subscribe to the newsletter to be the first to receive our news and offers