Home / Blog / Αναβάθμισε την ταχύτητά σου για γρήγορο online gaming

Αναβάθμισε την ταχύτητά σου για γρήγορο online gaming

Back to blog
12/03/2023
Αναβάθμισε την ταχύτητά σου για γρήγορο online gaming

Όσο καλό εξοπλισμό κι αν έχεις, η ποιότητα της σύνδεσης στο internet επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εμπειρία του online gaming. Ειδικά στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως Apex Legends, Call of Duty κ.ά., οτιδήποτε επηρεάζει ή παρεμβαίνει στη σύνδεσή σου στο internet είναι ο βασικός «ένοχος» για τα lags κατά τη διάρκεια του online gaming.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορους τρόπους ή και δικτυακά προϊόντα για να διασφαλίσεις μια ομαλή εμπειρία gaming.

 

Εύρος σύνδεσης, τι είναι και πώς επηρεάζει την εμπειρία gaming

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις ότι η σύνδεσή σου στο διαδίκτυο παρέχει την ιδανική ταχύτητα για απρόσκοπτο online gaming. Ιδανικά, μια ταχύτητα περίπου 15-20Mbps θα ήταν επαρκής για έναν μέσο gamer. Όμως, θα πρέπει να λάβεις υπόψη το γεγονός ότι πλέον, σε πολλά σπίτια υπάρχουν πολλές συσκευές που συνδέονται ταυτόχρονα στο οικιακό δίκτυο κάτι που επηρεάζει το εύρος ζώνης (bandwidth) μιας σύνδεσης. Όταν, για παράδειγμα, stream-άρεις ταινίες online, κάνεις browsing από το tablet ή το smartphone, ή εργάζεσαι στον υπολογιστή, το εύρος ζώνης περιορίζεται από όλες αυτές τις συσκευές καθιστώντας έτσι το online gaming προβληματικό και γεμάτο lags.

 

Χρόνος απόκρισης δικτύου, γιατί είναι σημαντικός

Ο χρόνος απόκρισης του δικτύου (latency, ή αλλιώς λανθάνουσα κατάσταση) είναι μια από τις πολλές πτυχές που επηρεάζουν την ποιότητα μιας σύνδεσης. Το latency είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ταξιδέψει ένα πακέτο δεδομένων από την πηγή του στον προορισμό του και καθορίζεται από το χρόνο που απαιτείται για την επικοινωνία μεταξύ κονσόλας παιχνιδιών ή υπολογιστή και του διακομιστή (server) στον οποίο «τρέχει» ένα παιχνίδι.

Πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα λανθάνουσας κατάστασης για να βελτιώσεις το online gaming σου, καθώς τα πακέτα δεδομένων θα κινούνται πάντα ταχύτερα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επενδύσεις σε ένα router ειδικά σχεδιασμένο για online gaming.

 

Βελτίωσε συνολικά το δίκτυό σου

Η συνολική ποιότητα μιας σύνδεσης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η ποιότητα της καλωδίωσης στο σπίτι, η ποιότητα του εξοπλισμού σου, η ποιότητα του εξοπλισμού του παρόχου και οι τηλεφωνικές συσκευές που συνδέονται στην ίδια γραμμή, είναι μερικοί από αυτούς.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εξετάσεις την αντικατάσταση του συμβατικού router σου, με κάποιο πιο προηγμένο μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς επίσης να μειώσεις τις παρεμβολές που πιθανόν προέρχονται από πηγές όπως ασύρματα ηχεία, φούρνοι μικροκυμάτων και φορτιστές κινητών. Απλώς βεβαιώσου ότι το router σου βρίσκεται μακριά από αυτές τις συσκευές. Τοποθέτησέ το σε ένα ανοιχτό σημείο, μακριά από παράθυρα και εμπόδια όπως μεταλλικά αντικείμενα, καθρέπτες, και ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Επένδυσε σε ένα gaming router

Εφόσον παίζεις online games ή και streamάρεις το παιχνίδι σου, τότε ένα gaming router είναι μια απαραίτητη προσθήκη στον εξοπλισμό σου. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα περισσότερα μοντέλα έχουν προηγμένα χαρακτηριστικά που βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία.

Ένα από τα πιο «ισχυρά» χαρακτηριστικά των gaming routers είναι η λειτουργία QoS (Quality of Service), η οποία σού επιτρέπει να δώσεις προτεραιότητα στον όγκο κίνησης δεδομένων στην κονσόλα ή στο gaming PC σου για υψηλής ποιότητας online gaming. Έτσι, όταν το χρησιμοποιείς, θα μπορείς να διοχετεύεις περισσότερο bandwidth π.χ. στο PS5 ή στο Xbox Series X|S σου, εξασφαλίζοντας έτσι απρόσκοπτο online gaming χωρίς καθυστερήσεις.

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις πώς να ελέγξεις τη ποιότητα της σύνδεσής σου, ένα modem-router όπως το  Asus AC2400 RT-AC85P θα σού εξασφαλίσει βέλτιστη ταχύτητα και εύρος ζώνης κατά τη διάρκεια του gaming. Επιπλέον, τα περισσότερα gaming routers συνοδεύονται από mobile app για smartphone και tablet, μέσα από το οποίο μπορείς να ελέγχεις και να ρυθμίζεις το δίκτυό σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

 

Ενίσχυσε το ασύρματο δίκτυό σου με Mesh Wi-Fi System

Ασφαλώς, η ενσύρματη σύνδεση είναι η πιο αξιόπιστη λύση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό να έχεις ενσύρματη σύνδεση σε όλους τους υπολογιστές ή και παιχνιδοκονσόλες στο σπίτι. Ευτυχώς, χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύου, τώρα μπορείς να έχεις ποιοτικό Wi-Fi σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Και η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός Mesh Wi-Fi System.

H τεχνολογία mesh είναι μια παραλλαγή του Wi-Fi, το οποίο δανείζεται στοιχεία από τα κυψελωτά δίκτυα. Όπως και με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που έχουν κεραίες σε συγκεκριμένες αποστάσεις για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τις συσκευές των χρηστών, η τεχνολογία mesh χρησιμοποιεί μικρές συσκευές-δορυφόρους για να επεκτείνουν το ασύρματο δίκτυο. Συνήθως αποτελείται από μια κεντρική μονάδα η οποία συνδέεται με το router, και έναν αριθμό από δορυφόρους.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός συστήματος mesh είναι ότι δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να το ρυθμίσεις. Η ρύθμιση ολοκληρώνεται εύκολα μέσα από μια διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου.

 

Οι εναλλακτικές για ισχυρό ασύρματο δίκτυο

Τα Access Points και Repeaters είναι συσκευές που μπορούν να επεκτείνουν την εμβέλεια του ασύρματου σήματος σε δύσκολα σημεία του γραφείου σου ή και σε μέρη που δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση καλωδίων. Μία συσκευή αρκεί για να επεκτείνει την κάλυψη του ασύρματου δικτύου σου, παρέχοντας ισχυρό σήμα με ταχύτητες έως και πάνω από 1000Mbs.

 

Ασφάλισε το ασύρματο δίκτυό σου

Βεβαιώσου ότι το ασύρματο δίκτυό σου είναι κλειδωμένο (δηλαδή θέλει συνθηματικό για να συνδεθεί κάποιος σε αυτό) με ένα καλό και δύσκολο κωδικό πρόσβασης (αριθμοί, γράμματα και σύμβολα) τύπου WPA2. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεις την ιδιωτικότητά σου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεις ότι το εύρος ζώνης της σύνδεσής σου δεν θα επιβαρύνεται από απρόσκλητους επισκέπτες.

Be the first to know about our offers

Subscribe to the newsletter to be the first to receive our news and offers