Home / Blog / Η νέα ενεργειακή ετικέτα για τις οικιακές συσκευές

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για τις οικιακές συσκευές

Back to blog
energy
05/01/2022
Η νέα ενεργειακή ετικέτα για τις οικιακές συσκευές

Με την τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων ετών συσσωρεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που έφεραν ετικέτες τάξης A+ ή και υψηλότερης. Έτσι, η υφιστάμενη ενεργειακή ετικέτα δεν πληρούσε πια, εξίσου καλά, τον αρχικό της σκοπό, δηλαδή να συμβάλλει στην απόφαση αγοράς μιας συσκευής. Επίσης, έχουν μαζί μεταβληθεί και άλλοι βασικοί παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, ήταν καιρός να αναπροσαρμοστεί η υφιστάμενη ενεργειακή ετικέτα. Οι πρώτες οικιακές συσκευές που φέρουν τη νέα πλέον ετικέτα είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντηριοστεγνωτήρια, τα πλυντήρια πιάτων, οι συσκευές ψύξης και οι συντηρητές κρασιών. Από 1η Μαρτίου 2021, η νέα ετικέτα εμφανίζεται πάνω σε όλες αυτές τις συσκευές που πωλούνται είτε σε καταστήματα, είτε μέσω διαδικτύου κ.λπ.

 

Η σημαντικότερη αλλαγή στις νέες ενεργειακές ετικέτες είναι η κατάργηση των τάξεων ενεργειακής απόδοσης που συνοδεύονται από συν, για παράδειγμα A+++. Πλέον, η ταξινόμηση γίνεται από το A έως το G. Χρησιμοποιούνται επίσης νέες μέθοδοι για τη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας και για τον προσδιορισμό της τάξης της ενεργειακής επισήμανσης. Επιπλέον, χάρη στη νέα ετικέτα, μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα συμπληρωματικές πληροφορίες για το προϊόν με τη βοήθεια ενός κωδικού QR που αναγράφεται. Συγκεκριμένα, μέσω αυτού του κωδικού QR, οδηγείστε σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ που λειτουργεί από 1η Μαρτίου 2021. Εκεί μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε δελτία πληροφοριών για όλες τις συσκευές για τις οποίες είναι υποχρεωτική η νέα ενεργειακή ετικέτα. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων και μέσω διαδικτύου.

 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας ενεργειακής ετικέτας;

 Θα χρησιμοποιείται μόνο μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα προϊόντα: A έως G. Οι τάξεις Α+, Α++ και Α+++ θα καταργηθούν.
 Η ετικέτα θα συνδέεται με μια νέα βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω ενός κωδικού QR. Η βάση δεδομένων θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τα προϊόντα σε καταναλωτές, εμπόρους, καθώς και σε αρχές εποπτείας της αγοράς.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ της τρέχουσας και της νέας ετικέτας;

 Μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G θα χρησιμοποιείται για όλες τις ομάδες προϊόντων.
 Στην πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας θα αναγράφεται ο κωδικός QR, ο οποίος θα παρέχει σύνδεση με τη βάση δεδομένων EPREL της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ευκολότερη εποπτεία της αγοράς από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
 Η ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων θα αναγράφεται με πιο ευδιάκριτο και ομοιόμορφο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας.
 Το κατώτερο τμήμα της ετικέτας θα περιλαμβάνει εικονογράμματα που θα παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Ορισμένα εικονογράμματα είναι ίδια με αυτά στις τρέχουσες ετικέτες, άλλα έχουν αναθεωρηθεί, ενώ υπάρχουν και κάποια καινούρια.

 

Πλυντήρια ρούχων 

Μία από τις σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα για τα πλυντήρια ρούχων είναι η αλλαγή του προγράμματος δοκιμής στο οποίο αναφέρονται όλες οι τιμές της νέας ετικέτας. Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα «Eco 40-60»*. Είναι κατάλληλο για το πλύσιμο φυσιολογικά λερωμένων βαμβακερών, λινών ή ανάμεικτων υφασμάτων που πλένονται στους 40⁰C ή στους 60⁰C, ανάλογα με το σύμβολο φροντίδας τους. Επιπλέον, σε αυτόν τον κύκλο πλυσίματος μπορούν να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω υφάσματα. Επίσης, το πρόγραμμα «Eco 40-60» είναι και το πιο αποδοτικό σε ό,τι αφορά στη συνδυαστική κατανάλωση ενέργειας και νερού. Τέλος, η κατανάλωση ενέργειας βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος.

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR
2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης**
3 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας** σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα Eco 40-60)
4 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου
5 Διάρκεια του προγράμματος «Eco 40-60»
6 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού** σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco 40-60»)
7 Τάξη απόδοσης στυψίματος**
8 Εκπομπές θορύβου στη διάρκεια του κύκλου στυψίματος που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου**



Πλυντηριοστεγνωτηρια

 

Η ενεργειακή ετικέτα για τα πλυντηριοστεγνωτήρια δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1996, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται, γι' αυτό και δείχνει ακόμα την αρχική κλίμακα από το A έως το G. Δεδομένου ότι τα πλυντηριοστεγνωτήρια χρησιμοποιούνται πιο συχνά, μόνο για το πλύσιμο των ρούχων, η ετικέτα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην αριστερή πλευρά της νέας ετικέτας ορίζονται οι τιμές για τον πλήρη κύκλο πλυσίματος και στεγνώματος. Στη δεξιά πλευρά της νέας ετικέτας εμφανίζονται οι τιμές μόνο για τον κύκλο πλυσίματος και είναι αντίστοιχες με ενός πλυντηρίου ρούχων.

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR
2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης* (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας)
3 Τάξη ενεργειακής απόδοσης* (κύκλος πλυσίματος)
4 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας* σε kWh/100 κύκλους (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)
5 Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας* σε kWh/100 κύκλους (κύκλος πλυσίματος)
6 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)
7 Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου (κύκλος πλυσίματος)
8 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού* σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας**)
9 Σταθμισμένη κατανάλωση νερού* σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (κύκλος πλυσίματος)
10 Διάρκεια προγράμματος (ολοκληρωμένος κύκλος λειτουργίας)
11 Διάρκεια του προγράμματος «Eco 40-60»
12 Τάξη απόδοσης στυψίματος*
13 Εκπομπές θορύβου στη διάρκεια του κύκλου στυψίματος που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

 

 

Πλυντήρια πιάτων 

 

Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τα πλυντήρια πιάτων συνεχίζει και στη νέα ενεργειακή ετικέτα να βασίζεται στο πρόγραμμα «Eco». Ωστόσο, έχει αλλάξει το πρότυπο δοκιμής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται φλιτζάνια, κατσαρόλες και πλαστικά σκεύη, για να προσδιοριστεί η απόδοση καθαρισμού και στεγνώματος και έτσι αποτυπώνεται καλύτερα η πραγματική συμπεριφορά κατά τη χρήση. Επίσης, έχει αλλάξει η προδιαγραφή της διάρκειας του προγράμματος «Eco». Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαιτέρως φιλικό προς το περιβάλλον, ιδανικό για φυσιολογικά λερωμένα πιάτα και αποτελεί την πλέον αποδοτική επιλογή σε ό,τι αφορά στη συνδυαστική κατανάλωση ενέργειας και νερού. Όπως ισχύει για τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντηριοστεγνωτήρια, και εδώ η κατανάλωση ενέργειας βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος.

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR
2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης
3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)
4 Αριθμός κανονικών ατομικών σερβίτσιων για το πρόγραμμα «Eco»
5 Κατανάλωση νερού σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)
6 Διάρκεια του προγράμματος «Eco»
7 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου


Ψυξη

 

Η διαδικασία προσδιορισμού της τάξης ενεργειακής απόδοσης είναι πλέον πιο περιεκτική. Συνυπολογίζει τον τύπο της συσκευής, την αρχή λειτουργίας, τη θερμοκρασία δωματίου, καθώς και τον αριθμό και το μέγεθος των χώρων αποθήκευσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία της νέας ενεργειακής ετικέτας παραμένουν ουσιαστικά ίδια. Η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να ορίζεται σε kWh ως ετήσια κατανάλωση («ανά έτος»). Η ετικέτα παρέχει επίσης πληροφορίες για το συνολικό όγκο όλων των αποθηκευτικών χώρων ψύξης και κατάψυξης, εάν υπάρχουν, καθώς και για τις εκπομπές θορύβου και την κατηγορία εκπομπών θορύβου.

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR
2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης
3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/έτος (μετρημένη με βάση τις προϋποθέσεις των νέων προτύπων)
4 Συνολικός όγκος όλων των αποθηκευτικών χώρων της κατάψυξης
5 Συνολικός όγκος όλων των αποθηκευτικών χώρων της ψύξης
6 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

Τηλεοράσεις

Κλίμακα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης A - G
Καταργείται πλέον αυτή η ένδειξη
Κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση λειτουργίας (kWh) ανά 1000 ώρες κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου SDR
Κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση λειτουργίας (kWh) ανά 1000 ώρες κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR
Διαγώνιος ορατής οθόνης (εκατοστά, ίντσες) και οριζόντια και κατακόρυφη ανάλυση σε εικονοστοιχεία (pixels)
Καταργείται πλέον η ένδειξη ορατού διακόπτη
Κωδικός QR, ο οποίος επιτρέπει τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL

 

Συντηρητές κρασιων

Όπως και στις υπόλοιπες ετικέτες, η κλίμακα των τάξεων ενεργειακής απόδοσης άλλαξε και στην ετικέτα των οινοσυντηρητών. Στη νέα ετικέτα, αναγράφονται επίσης, ένας κωδικός QR και οι κατηγορίες εκπομπών θορύβου. Όπως και στην προηγούμενη ενεργειακή ετικέτα, εμφανίζεται και εδώ η ετήσια κατανάλωση ενέργειας και ο αριθμός φιαλών κρασιού, σε κλασσικό μέγεθος, που μπορούν να αποθηκευτούν.

Επεξήγηση:

1 Κωδικός QR
2 Τάξη ενεργειακής απόδοσης
3 Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/έτος (μετρημένη με βάση τις προϋποθέσεις των νέων προτύπων)
4 Αριθμός φιαλών κρασιού (κλασσικού μεγέθους) που χωρούν να αποθηκευτούν
5 Εκπομπές θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου

 

Be the first to know about our offers

Subscribe to the newsletter to be the first to receive our news and offers